Digitaaliset kaksoset kulttuurialan ekosysteemin elvyttämisessä (UKKE029)

Toteuttajat: Aalto-korkeakoulusäätiö, Humanistinen ammattikorkeakoulu

Aalto-yliopisto ja Humak logot

Toteutusaika 1.5.2021–31.8.2023

***

Tapahtumat

Hankkeessa järjestetään mm. tietoiskuja ja seminaareja, jotka löydät Tapahtumat-sivulta.

***

Hanna Forssell, yleisösuhdepäällikkö, Suomen kansallismuseo: Kansallisaarteet kaikkien nähtäville uuden 3D-teknologian avulla

3.2.2022 klo 12–13 Hanna Forssell: Kansallisaarteet kaikkien nähtäville uuden 3D-teknologian avulla

Tapahtuma järjestetään Zoomissa:
https://aalto.zoom.us/j/68278741978

Järjestäjä: Aalto-yliopisto / MeMo

Hanna Forssell on Suomen kansallismuseon yleisösuhdepäällikkö. Häntä inspiroi historian ja kulttuurin kokeminen uuden teknologian keinoin. Mistä haluamme kertoa ja millaisia sisältöjä tahdomme välittää? Tarve määrittelee sen, millä keinoin sisältöjä välitetään edelleen yleisöille. Me museossa kerromme ihmisistä, jotka ovat eläneet ja tunteneet sekä olleet osallisina eriaikaisissa hetkissä ja todellisuuksissa. Näistä ihmisistä meillä on fyysisesti jäljellä kokoelmamme ja museorakennuksemme.

Hanna Forssell
Hanna Forssell

Materian 3D-mallintaminen palvelee museoissa sisältöjen avaamisessa ja niiden tutkimisessa. Todelliselta tuntuvan kokemuksen luominen ajassa liikkumisesta tarvitsee kuitenkin enemmän, on sitten ratkaisuna AR, VR, XR tai jotain muuta.

Esityksestä:
Virtuaalisuus avaa uudenlaisia tapoja museoiden, näyttelyiden ja kokoelmien kuvaamiseen, tallentamiseen ja esittämiseen. Esityksessä käsitellään Suomen kansallismuseon kohteiden jo tehtyjä digitaaliratkaisuja ja niiden asiakaskäyttökokemuksia. Esityksessä tarkastellaan myös yhteiskehittämällä toteutettuja 3D-virtuaalisuutta soveltavia esittämistapoja. Suomen kansallismuseon yleisösuhdepäällikkö Hanna Forssell käy esityksessään läpi sitä, kuinka 3D-mallintaminen palvelee museoiden sisältöjen avaamista. Hannan esityksen jälkeen 3D-artistit kertovat 3D-tuotantojen taustoista.

Suomen kansallismuseoon kuuluu kahdeksan museota ja kaksi keskiaikaista linnaa.

***

Hanketta ennakoiva artikkeli Kohti digitaalisia kaksosia löytyy Aalto-yliopiston ja Humakin yhteisessä julkaisussa: Luovien alojen nykytila, näkymät ja kasvupotentiaali Creve 2.0 – Yrityspalvelut ja yhteistyömallit hankkeen tuloksia ja visioita.

Hanke on osarahoitettu Uudenmaan liiton myöntämällä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -määrärahalla (UKKE-rahoitus).

Uudenmaan liitto logo