Tulevat tapahtumat

Tämän sivun tapahtumat on tuotettu osana projektia Digitaaliset kaksoset kulttuurialan ekosysteemin elvyttämisessä (UKKE029).

Tulevista tapahtumista tiedotetaan mm. tällä sivulla.

***

Menneet tapahtumat

Hanna Forssell, yleisösuhdepäällikkö, Suomen kansallismuseo: Digitaalista museotyötä erilaisille yleisöille

28.4.2022 klo 12–13 Hanna Forssell: Digitaalista museotyötä erilaisille yleisöille

Tapahtuma järjestetään Zoomissa.

Järjestäjä: Aalto-yliopisto / MeMo

Hanna Forssell on Suomen kansallismuseon yleisösuhdepäällikkö. Häntä inspiroi historian ja kulttuurin kokeminen uuden teknologian keinoin. Mistä haluamme kertoa ja millaisia sisältöjä tahdomme välittää? Tarve määrittelee sen, millä keinoin sisältöjä välitetään edelleen yleisöille. Me museossa kerromme ihmisistä, jotka ovat eläneet ja tunteneet sekä olleet osallisina eriaikaisissa hetkissä ja todellisuuksissa. Näistä ihmisistä meillä on fyysisesti jäljellä kokoelmamme ja museorakennuksemme.

Hanna Forssell
Hanna Forssell

Materian 3D-mallintaminen palvelee museoissa sisältöjen avaamisessa ja niiden tutkimisessa. Suomen kansallismuseon yleisösuhdepäällikkö Hanna Forssell pohtii esityksessään myös sitä, kuinka 3D-mallintaminen voisi tulevaisuudessa palvella paremmin museoiden sisältöjen avaamista.

Suomen kansallismuseoon kuuluu kahdeksan museota ja kaksi keskiaikaista linnaa.

Esimerkit tietoiskussa palauttavat mieleen kansallismuseon Avoin museo –sivuilla sijaitsevat videot 3D-malleista. Kuulemme tietoiskussa myös tuoreen yhteenvedon Humakin opiskelijan esittämänä siitä, miten digitaalinen yleisötyö tavoittaa kohdeyleisönsä. Esitysten jälkeen on varattu aikaa keskustelulle.

***

Jouni Väänänen: Purkutaide ajallisena jatkumona

21.4.2022 klo 14–15 Jouni Väänänen: Purkutaide ajallisena jatkumona

Tapahtuma järjestetään Zoomissa.

Järjestäjä: Aalto-yliopisto / MeMo

Tietoiskussa käydään läpi Purkutaiteen kokemuksia eri kohteista vuosilta 2016–2022. Miten Purkutaide uudistaa
totuttuja toimintamalleja kulttuuri- ja taidealoilla? Kuinka Purkutaidekohde tukee toiminnallaan niin taiteilijoiden kuin
yleisön henkisen hyvinvoinnin ja positiivisen tulevaisuuden tunnetta?

Tietoiskussa pohditaan myös sitä, kuinka Purkutaiteen tekemisessä ja esittämisessä on hyödynnetty uudenlaisia digisisältöjä. Digikaksonen ei häviä, kun talo puretaan tai seinäpinta uudistetaan. Tietoiskussa nähdään ensiesityksenä 8 minuutin esitys “Digitaalinen kaksonen Taiteen kotitalosta”. Tietoiskun loppuun on varattu aikaa kysymyksille.

Taiteen kotitalo
Taiteen kotitalo. © MeMo Aalto-yliopisto, Taiteen kotitalo taiteilijat

***

Jaana Tamminen ja Pinja Petäjä: 3D-kaksoset ja taiteen tarinat Järvenpään museopalveluissa

2.12. 2021 klo 12–13 Jaana Tamminen ja Pinja Petäjä: 3D-kaksoset ja taiteen tarinat Järvenpään museopalveluissa

Järjestäjä: Aalto-yliopisto / MeMo

Jaana Tamminen (FM) toimii Järvenpään museopalveluiden päällikkönä. Järvenpään kaupunki hallinnoi tällä hetkellä kolmea museokohdetta: taidemuseota sekä kahta historiallista taiteilijakotia, Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Aholaa sekä Eero ja Saimi Järnefeltin Suvirantaa. Taidemuseon kokoelmien ytimen muodostavat Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin taide, jota Järvenpään taidemuseolla on Ateneumia suurempi kokoelma. Suomen itsenäisyyden ja identiteetin synnyn kannalta tärkeä Tuusulanjärven taiteilijayhteisö syntyi Järvenpäässä, ja on ilo ja kunnia saada edistää tämän kulttuuriperinnön säilymistä, välittymistä, elämyksellisyyttä ja saavutettavuutta.

Jaana Tamminen
Jaana Tamminen.

Pinja Petäjä (FM) on Järvenpään museopalveluiden yleisötyön amanuenssi. Yleisötyö Järvenpäässä tarkoittaa työskentelyä Tuusulanjärven taiteilijayhteisön ainutlaatuisen perinnön äärellä, historiaa huokuvissa taiteilijakodeissa Aholassa ja Suvirannassa. Lisäksi Järvenpään taidemuseo järjestää vaihtuvia teemanäyttelyitä. Pinja vastaa kohteiden pedagogisen toiminnan suunnittelusta, toteutuksesta, kehittämisestä ja kumppanuuksista. Monipuolinen työ pitää sisällään myös mm. viestintää, tapahtumia ja näyttelysuunnittelua. Hän on koulutukseltaan taidehistorioitsija Turun yliopistosta, sivuainevalikoimasta löytyy kulttuurihistoriaa, museologiaa ja estetiikkaa. Hän on täydentänyt osaamistaan mm. kasvatustieteen opinnoilla. Pinja syttyy kulttuuriperinnön välittämisestä niin kasvokkain tapahtuvissa kohtaamissa kuin digitaalisia keinoja hyödyntäen.

Pinja Petäjä. Kuva: Mihail Olykainen
Pinja Petäjä. Kuva: Mihail Olykainen.

***

Juhani Talvela: Tekijänoikeudet ja muut IP-oikeudet – mitä tulisi huomioida digitaalisen mallinnuksen yhteydessä?

23.11.2021 klo 12–13 Juhani Talvela: Tekijänoikeudet ja muut IP-oikeudet – mitä tulisi huomioida digitaalisen mallinnuksen yhteydessä?

Järjestäjä: Aalto-yliopisto / MeMo

Tilaisuus pidetään Zoomissa, Humakin luovien alojen yrityspalvelu Creven kokoushuoneessa https://humak.zoom.us/my/crevezoom

Juhani Talvela, TkL, toimii Aalto-yliopistossa Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen (MeMo) instituutissa sekä LUT-yliopistossa eri tutkimus- ja hanketehtävissä. Hän valmistelee väitöskirjaa teknologiajohtamisen alalta keskittyen keksijöiden ja pk-yritysten kykyyn hyödyntää patenttijärjestelmää. Talvela toimii myös Keksintösäätiön puheenjohtajana. Talvela on toiminut Aalto-yliopistossa mm. Creve 2.0 ja KAOS-hankkeiden projektipäällikkönä.

Juhani Talvela.

***

Mari Kätkä: Digitaalisten kaksosten toteutukset osana luovia aloja

to 7.10.2021 klo 12 – 13 Musiikkialan yrittäjä Mari Kätkä: Digitaalisten kaksosten toteutukset osana luovia aloja

Järjestäjä: Aalto-yliopisto / MeMo

Tilaisuus pidetään Zoomissa, Humakin luovien alojen yrityspalvelu Creven kokoushuoneessa https://humak.zoom.us/my/crevezoom

Mari Kätkä, MuM, on pitkän linjan muusikko ja musiikkipedagogi, joka palailee tänä syksynä esittävän taiteen työnsä pariin pitkän koronatauon jälkeen. Viimeiset viisi vuotta Mari on kehittänyt 1996 perustamassaan A Tempo Oy:ssä poikkitaiteellisia ja -tieteellisiä tuotantoja lastenkulttuurin parissa sekä ikäihmisille hoivayhteisöissä. Hän on tehnyt pitkään lastenkulttuuri-, teatteri- ja televisiotöitä sekä toiminut teatteri-kapellimestarina ja -korrepetiittorina mm. Suomen Kansallisteatterissa. Hän opettaa musiikkia ja äänenkäyttöä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. 7.10.2021 Mari pohtii toteutettuja lisätyn todellisuuden kokeiluja, joita on tehty yhteistyössä MeMo Instituutin 3D-artistien kanssa.

Mari Kätkä. Kuva: Kari Kohvakka
Mari Kätkä. Kuva: Kari Kohvakka

***

Kari Haakana: Digitalisaation vaikutuksia kulttuurialalla luotaa YLE Areenan kehittämispäällikkö

ma 20.9.2021 klo 9:15 – 10:30 Digitalisaation vaikutuksia kulttuurialalla luotaa YLE Areenan kehittämispäällikkö, teknologiakolumnisti Kari Haakana

Järjestäjä: Humak

Tilaisuus pidetään Zoomissa, Humakin luovien alojen yrityspalvelu Creven kokoushuoneessa https://humak.zoom.us/my/crevezoom

***

Hanke on osarahoitettu Uudenmaan liiton myöntämällä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -määrärahalla (UKKE-rahoitus).

Uudenmaan liitto logo