
Digitaalisesti älykäs, visuaalinen ja kierrätettävä kulttuuriperintö tarkoittaa tässä uudella teknologialla digitaaliseksi tuotettua osin tekoälyä hyödyntämällä luotua kulttuuriperintöä, joka on tulkittua, ja jolla on mm. historia-, nyky- ja tulevaisuustietoja sekä on visuaalisesti korkealaatuista (3D) ja arkistoitavissa, jolloin edellä olevat ominaisuudet säilyvät eivätkä ole kertakäyttöisiä.
Hankkeessa kokeillaan millaista tarkkaa, fotorealistista ja kestävää ja avointa 3D:tä monipuoliset tuotannot kulttuuriperintöalalla tarvitsisivat. Hankkeen tavoitteena on edistää digitaalisuutta ja kestävyyttä tuotteissa ja palveluissa. Hankkeen aikana kehitetään alustoja ja toimintamalleja, joilla tuetaan eri alan toimijoiden ja kansalaisten omaehtoista vihreää siirtymää.
Tapahtumat
Isonkyrön kotiseutumuseon 3D-mallit
Hankkeen tavoitteet
1) Muodostaa ja täydentää Etelä-Pohjanmaan kansallista toimivaa kulttuuriperinnön ekosysteemiä
2) Tuottaa tarkkoja, kustannustehokkaita ja arkistointikelpoista 3D-data-aineistoa kohderyhmien käyttöön sekä kultturiperintötutkijoiden käyttöön
3) Pilotoida ja kokeilla usean eri toimialan living labeissa erilaisia toteutuksia
4) Hahmottaa elinkaaren mittaisia tulevaisuuspolkuja Pohjanmaan kulttuuriperinnölle. Tämä rakennuksen menneisyydestä rakentuva kuva toimii teknologian tallentaman nykyisyyden kehyksenä.
5) Saada 3D-aineistoilla ns. lisähyötyjä, kun toteuttajat ja kolmannet tahot rakentavat niiden pohjalta palveluita/konsepteja
6) Kehittää tehdyillä piloteilla uusia liiketoimintamahdollisuuksia living labeissa
7) Jakaa osaamista Etelä-Pohjanmaan toimijoille
Hankeaika: 1.5.2025-30.4.2027
Hanke kuuluu Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan -ohjelmaan.
Rahoitusohjelma: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi Erityistavoite
1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi
Toteuttajat
Aalto-korkeakoulusäätiö sr – Memo-instituutti — Helsingin yliopisto Ruralia-insituutti